Skip to main content
27 september, 2022

Hoe meet je werkgeluk?

Steeds meer organisaties willen sturen op werkgeluk. Want werkgeluk leidt tot blije en geïnspireerde medewerkers en betere resultaten.

Maar hoe meet je werkgeluk?

Gelukkige medewerkers zijn goud waard voor een bedrijf. Ze zijn supergemotiveerd, minder vaak ziek en voelen zich zeer betrokken bij de doelen en missie van de organisatie. Blije medewerkers leiden tot blije klanten. Voor bedrijven alle reden om serieus aandacht te schenken aan werkgeluk en erop te sturen.

Werkgeluk op zich is een brede term, die lastig meetbaar is. Maar werkgeluk kent een aantal randvoorwaarden die wél beter te meten zijn: autonomie, blijven leren, goed contact met collega’s en leidinggevende, zingeving en mentale en fysieke gezondheid.

Er zijn meerdere meetinstrumenten en tools op de markt om werkgeluk te meten.

Wat heel goed werkt, is om als leidinggevende de dialoog aan te gaan met je medewerkers over bovengenoemde randvoorwaarden.

Plan met regelmatige tussenpozen, bijvoorbeeld elke drie maanden, reflectiemomenten in. Vraag, per randvoorwaarde, wat hun subjectieve beleving is. Welke score tussen 0 en 10 geven zij zelf aan de mate waarin zij autonomie ervaren? En welk cijfer krijgt het contact met collega’s en leidinggevende? Hoe beoordelen zij de ruimte om te leren en uitgedaagd te worden? De mate van zingeving en vitaliteit? Houd de scores bij en monitor samen elke drie maanden of er verbetering in zit. Zo creëer je je eigen ‘geluksmeter’ en kun je tijdig bijsturen.”

Werkgeluk maakt productiever

Uit onderzoek van TNO en CBS blijkt dat nog geen 60 procent van de medewerkers in Nederland ‘tevreden’ is met hun werk. Slechts 18 procent is ‘zeer tevreden’. Werkgeluk gaat echter verder dan alleen tevredenheid. Gelukkige medewerkers zijn leergieriger, creatiever en gemotiveerder. Ze ervaren minder stress en zijn minder vaak ziek. Ze zijn fitter en vitaler dan hun minder gelukkige medewerkers en ook nog eens productiever.

In 5 stappen naar het meten van werkgeluk

  • Maak een overzicht van de 5 randvoorwaarden van werkgeluk.
  • Plan regelmatig reflectiemomenten in met uw medewerkers, bijvoorbeeld elk kwartaal.
  • Vraag uw medewerkers tijdens deze momenten een cijfer te geven voor hun beleving per randvoorwaarde.
  • Houd de scores over langere tijd bij.
  • Blijf dit monitoren en optimaliseer continu uw gezondheidsbeleid.

De nieuwste vacatures

GZ Psycholoog

Liberein

16/36 uur | Enschede Verbinding en veiligheid. Als GZ-psycholoog in de ouderenzorg werk je voor mensen waar psychische, sociale en cognitieve problematiek v... Bekijk deze vacature
Locatiemanager voor verschillende opdrachtgevers in de regio.

carecruit

32/36 uur | Almelo Ervaring en natuurlijk overwicht. Heb jij leidinggevende ervaring in de zorg en een afgeronde HBO opleiding? Weet jij als geen ander ho... Bekijk deze vacature
Specialist Ouderengeneeskunde

Liberein

Geen uren | Enschede Het benutten van kansen om te werken aan vak- en organisatieontwikkeling. Je wilt samen met Liberein bouwen aan toekomstbestendige oude... Bekijk deze vacature
Verzorgende IG (PG) | Hof Harseveld in Denekamp

Zorggroep Sint Maarten

20/24 uur | Denekamp Dat de bewoners het beste halen uit de dag en zorgt voor een zinvolle invulling. Daarnaast zorg je met je team natuurlijk voor een geze... Bekijk deze vacature

Lees onze nieuwste blogs

Blog
29 augustus, 2022
Betrokken medewerkers zijn goud waard
Blog
11 augustus, 2022
De 5 onderdelen van een perfecte onboarding
Blog
2 november, 2022
De mensen voor onze vacatures zijn op! Of toch niet?
Blog
14 oktober, 2022
Een nieuwe uitdaging, beste werkgever, wat is het precies en wie zoekt die eigenlijk?
Blog
24 november, 2022
Help! Geen sollicitanten. Recruitment Marketing uitgelegd in 5 stappen.
Blog
8 september, 2022
Talent werven en behouden in een roerige arbeidsmarkt